ОРЪЖЕЕН КОМПЛЕКС

 

 

Продажба на фойерверки

Голям асортимент фойерверки, атрактивни цени
Организация, проектиране и изпълнение на празнични илюминации с професионални пиротехници - фирмени и сватбени тържества - цена по договаряне.

003

Учени работят върху ново поколение пиротехника, която отделя по-малко дим и вредни вещества

Фойерверките са забавни, вълнуващи и красиви, но могат да навредят на околната среда и здравето на хората.

Изследователи от Националната лаборатория Лос Аламос в Ню Мексико са разработили нов вид пиротехнически средства, които трябва да бъдат по-безопасни за хората и природата.

При използването на фойерверки и подобни продукти, се отделят дим, метали и други вредни вещества. Те замърсяват въздуха и вредят на здравето на хората, особено тези които са по посока на вятъра, заяви Дейвид Чавес, химик от лабораторията.

Паркът Дисниленд е сред основните заинтересовани проектът да се окаже успешен и му дава първоначален тласък. Всяка вечер в парка се използват много фойерверки и хората, които живеят около него започват да се оплакват от дим в домовете им, който дразни дробовете.

Предходни изследвания показват, че астматичните пристъпи по време на фестивали се засилват. Този дим е очевиден и за съжаление не единственият проблем.

Някои от металите, които се съдържат в пиротехническите средства и ги правят толкова колоритни също могат да бъдат отровни при нагряване и да се отделят. Антимонът например, който се използва за получаване на бял цвят, може да навреди на белите дробове, сърцето, стомаха и други органи. Барият, който дава зеления цвят, е вреден за стомашно-чревния тракт и за сърцето, заяви химикът Майкъл Хиски.

Перхлорати - богати са на кислород и позволяват да се осъществи горенето. Откривани са в кърма, прясно мляко, питейна вода. Опитите с животни показват, че водят до проблеми с щитовидата жлеза. Понякога могат да се задържат във въздуха за дълго време. Пример е изследване, направено през 2007 г ., което показва, че след парад, тези вещества се съдържат в езеро в Оклахома, в количество 100 пъти над допустимото, цели 14 часа. Количествата са се нормализирали едва след 80 дни.

Ако на място като Дисниленд, не се вземат мерки, тези вещества ще се трупат в околната среда, ще я замърсяват и ще тровят хората и животните. През последните години това е причина учените да търсят „еко” алтернатива. Компанията на Хиски например, е създала фойерверки, които използват гориво на основата на азота, не на въглерода и не съдържат перхлориди. Отделя се по-малко дим и 10 пъти по-малко барий. За сега не са много популярни, тъй като са доста скъпи, но може би нещата ще се променят.

facebook